Vermogen T1 en T3 lampjes

Voor info betreft alle elektronica interieur en exterieur
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 28 nov 2018, 17:43

Weet iemand welk vermogen de kleine T1 lampjes in de diverse schakelaars hebben?

Aangezien deze lampjes door de jaren heen zwart of zelf doorgebrand zijn ga ik ze nu vervangen. Ze moeten natuurlijk wel weer de correcte helderheid hebben maar niet zo helder dat de schakelaars smelten. ASA bied geen oplossing omdat deze gewoon geen data voor deze lampjes bevat.

Heb aan led gedacht maar deze geeft niet de stralings hoek welke bij de schakelaars benodigd is. Ook wordt het dan lastig om ze te dimmen met de rheostat.

Wie heeft deze lampjes al eens vervangen?

Zelfde vraag gaat ook op voor de T3 lampjes Die zijn wel in ASA te vinden maar ASA geeft geen vermogen op.

Gebruikersavatar
menno3x8g
Berichten: 2064
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:21
Locatie: Groningen Ommeland

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door menno3x8g » 28 nov 2018, 22:16

Ik heb die lampjes in de climate control vervangen door led's en een beetje gemodificeerd. Was even zoeken naar de juiste sterkte en kleur en weerstand. Functioneert al tijden prima en reageert ook op de rheostat. Gegevens heb ik niet meer, maar het kost dan ook geen drol. En geen sprake van smelten natuurlijk.
Galant bijv.naamw. Uitspraak: [xaˈlɑnt] (van mannen) erg vriendelijk en beleefd tegen vrouwen. Voorbeeld: `Hij kuste haar galant de hand.` (http://www.woorden.org/woord/galant)

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 29 nov 2018, 23:18

Voor de climate control unit kan ik het nog begrijpen dat het werkt. Maar als je een schakelaar zoals de koplamphoogteverstelling dan heb je een redelijke stralingshoek nodig. Weet niet of er ledjes zijn die dat kunnen bewerkstelligen en een egaal lichtbeeld kunnen geven. Ik gat het in de donkere dagen van december eens uitproberen en uitrekenen.

Gebruikersavatar
menno3x8g
Berichten: 2064
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:21
Locatie: Groningen Ommeland

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door menno3x8g » 30 nov 2018, 12:47

Als je de top van de led een vijlt en opruwt, dan verspreidt het licht beter (zie ook http://www.galant-fans.nl/forum/viewtop ... f=10&t=798).
Er zijn ook wel lensjes die je op de led kunt plaatsen, maar daar heb ik niet zulke goede ervaringen mee.
Galant bijv.naamw. Uitspraak: [xaˈlɑnt] (van mannen) erg vriendelijk en beleefd tegen vrouwen. Voorbeeld: `Hij kuste haar galant de hand.` (http://www.woorden.org/woord/galant)

Gebruikersavatar
Xenon
Berichten: 1054
Lid geworden op: 06 mar 2012, 23:06
Locatie: Uelsen (Dld)
Contacteer:

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Xenon » 30 nov 2018, 18:10

Vermogen van die hele kleintjes weet ik zo ook niet meer. De T5 (glassockel, 5mm breed) lampjes waren 1.2W. Dat weet ik wel nog.
Heb wel ooit eens een handjevol (draad)lampjes opgehaald bij een modelbouwzaak (50mA, 80mA, 120mA en dat soort waardes. Daar heb ik toen eens mee geexperimenteerd welke de beste waren. Misschien is dat ook een optie voor jou?


Heb je anders deze al eens gezien? (niet op de kleur letten; krijg je in alle gangbare kleuren die je wilt). Die dingen slingeren hun licht alle kanten op.
// 1993-1997|E30 2.0 HB GLSi '89 \\
// 1997-2003|E50 2.0V6 HB GTi '94 \\
// 2003-2012|EA5A Greeny #1 '97 \\
// 2009-2016|EC5A VR4 Meany '98 \\
// 2011-2018|EA5A Greeny #2 '02 \\
// 2012->>>|IS250 '07 |Lexxy \\
// 2017->>>|GS300 '08|Lexxy XL \\

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 01 dec 2018, 12:52

Menno en Xenon bedankt voor jullie antwoord.

Ik denk dat ik en een lading LEDjes ga bestellen om te experimenteren welke de beste gaan zijn. Eerst het internet (of Conrad) afstruinen naar de mogelijke candidaten. De Ebay T4 en T5 lampjes gaan ook meegenomen worden in de test aangezien dat een mooie kant en klare oplossing zou zijn zonder al het gesoldeer. In de jaren zijn er toch wel weer meer mogelijkheden vwb LEDs bijgekomen dus misschien dat er ook vorderingen zijn gemaakt in de strooihoek van LEDs.

Leuke klus voor de donkere dagen om dit te doen aangezien in de winter de temperaturen toch niet hoog genoeg zijn om met mijn roestbehandeling van de carossorie verder te gaan.

Gebruikersavatar
foks
Berichten: 1369
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:08
Locatie: capcity

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door foks » 02 dec 2018, 14:26

ik heb voor het instrumentcluster van mijn (amerikaanse) project op e-bay LED's gevonden met een aangepaste dop/lens erbovenop zodat het licht niet meer puntvormig is maar rondom straalt. Ziet er niet slecht uit. Ook met oog op de warmte zou ik geen gloeilampen meer willen. Duur zijn ze ook niet, als het echt niks is flikker je ze weer weg.
Bijlagen
IMG_3449.JPG
IMG_3447.JPG
6G's never die, they just get older...
1992 Galuönt Cøldy Spec 2.0L automatic

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 02 dec 2018, 20:55

Helaas zijn dit soort Lenzen te groot voor "onze" clusters en al helemaal voor de schakelaars.

Uray25
Berichten: 807
Lid geworden op: 07 mar 2012, 20:16

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Uray25 » 08 dec 2018, 14:42

Ik heb ooit eens een aantal gewoon bij Conrad besteld, koste ook bijna niks...

Was toen voor de Schakelaars van de Stoelverwarming van verscheidene van onze Galants...

Staat volgens mij ook nog in een Topic van de Witte GF-VX-66

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 08 dec 2018, 22:28

@ Uray25,

Heb even door het 6G daadje gelezen. Ik weet hoe de lampjes er uit zien en waar ze te koop zijn maar mijn prangende vraag is welk vermogen moet ik bestellen. Ik ga nu voor de 14 Vdc om ervoor te zorgen dat ze minder snel zwart worden maar welk vermogen? dat blijft voor mij nog altijd een raadsel.

Uray25
Berichten: 807
Lid geworden op: 07 mar 2012, 20:16

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Uray25 » 10 dec 2018, 14:06


Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 12 dec 2018, 11:09

@ Uray25

Bedankt voor de link naar conrad. Hoe is de helderheid van de 20mA lampjes. Zijn de schakelaars nog wel goed verlicht als je de dimmer volledig dimt?

Zelf heb ik de voorkeur voor 14 volt lampjes aangezien via ASA te zien is dat menig orgineel de waarde van 14 volt heeft. Daarnaast hoop ik dat 14 volt lampjes minder snel zwart wordt en of doorbrand.

Ik zit nog in dubio om voor de led varianten te gaan. Ik wil alles zo orgineel mogelijk houden maar ja LED heeft wel weer het voordeel van een zeer lange levensduur, en voor de schakelaars is dat niet gek.

Gebruikersavatar
foks
Berichten: 1369
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:08
Locatie: capcity

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door foks » 12 dec 2018, 15:53

Als je wilt gaan dimmen is LED misschien geen goede keuze, tenzij je dimbare LED's bestelt.
gewone LED's gaan rare dingen doen bij een te laag voltage; flikkeren enzo.

Voor die micro-lampjes heb je bij Farnell trouwens ook veel keuze. Ik heb laatst een oude Sony versterker uit de jaren '70 met groene LEDs uitgerust, 4mm met een platte bovenkant. Je ziet nagenoeg geen verschil met de (oude) 4mm gloeilampjes met een groene sok er om heen.
6G's never die, they just get older...
1992 Galuönt Cøldy Spec 2.0L automatic

Gebruikersavatar
Xenon
Berichten: 1054
Lid geworden op: 06 mar 2012, 23:06
Locatie: Uelsen (Dld)
Contacteer:

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Xenon » 12 dec 2018, 17:21

Yeti schreef:
12 dec 2018, 11:09
[…]
Zelf heb ik de voorkeur voor 14 volt lampjes aangezien via ASA te zien is dat menig orgineel de waarde van 14 volt heeft. Daarnaast hoop ik dat 14 volt lampjes minder snel zwart wordt en of doorbrand.
[...]
Ter overweging:

Ik heb m.b.t. deze quote dezelfde gedachte erop nagehouden. Anderzijds is het zo dat de rheostat een laatste klikstand heeft naar volle helderheid. Dan 'stapt' de rheostat ertussen uit en zet je 14V op de lampjes. Als je de rheostat echter tegen de klik aan zet, dan zit je net niet op volle helderheid en tik je ook niet die 14V aan, waardoor je met 12V lampjes prima uit de voeten kan.
// 1993-1997|E30 2.0 HB GLSi '89 \\
// 1997-2003|E50 2.0V6 HB GTi '94 \\
// 2003-2012|EA5A Greeny #1 '97 \\
// 2009-2016|EC5A VR4 Meany '98 \\
// 2011-2018|EA5A Greeny #2 '02 \\
// 2012->>>|IS250 '07 |Lexxy \\
// 2017->>>|GS300 '08|Lexxy XL \\

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 15 dec 2018, 19:10

Inmiddels op Ebay een lading gloeilampjes besteld. 14v, 45mA

Duurt nog een tijdje voordat ze binnen zijn maar houd U op de hoogte van de vorderingen.

Gebruikersavatar
menno3x8g
Berichten: 2064
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:21
Locatie: Groningen Ommeland

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door menno3x8g » 15 dec 2018, 21:08

Ik hou je in de gaten ;) !
Galant bijv.naamw. Uitspraak: [xaˈlɑnt] (van mannen) erg vriendelijk en beleefd tegen vrouwen. Voorbeeld: `Hij kuste haar galant de hand.` (http://www.woorden.org/woord/galant)

Gebruikersavatar
foks
Berichten: 1369
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:08
Locatie: capcity

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door foks » 16 dec 2018, 12:47

oh, heb je er nog een link van ?
Van de week viel me op dat in mijn Galant zijn inmiddels ook een stuk of 5 lampjes stuk zijn.
6G's never die, they just get older...
1992 Galuönt Cøldy Spec 2.0L automatic

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 17 dec 2018, 13:45

Ik had via ebay gezocht op goobay 14v t1 dan komen ze wel tevoorschijn door diverse aanbieders. Kies wel de juiste T1 en niet de T1 1/4.

T1 is de 3mm lamp

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 28 dec 2018, 16:26

De lampjes zijn binnen en ik heb ze geinstalleerd. Echter zonder de Blauwe "condoompjes"

Op de foto zie je links de mistlampschakelaar met de lampjes zonder blauwe condoompjes en rechts de koplamphoogteverstelling met.

Om de kleur passend te krijgen heb je van die blauwe condoompjes echt nieuwe nodig. De oude zijn met geen mogelijkheid, zonder deze te beschadigen, van de oude lampjes af te halen. Allemaal zitten ze wel ergens op het oude lampje vast gebakken.

Deze lampjes zijn wat kleiner dan wat er orgineel in zat (.2mm minder dik en .2mm korter) de draaden zijn ook iets dikker maar het past allemaal prima in de houders.

Heeft iemand enig idee waar die blauwe "condoompjes" te koop zijn? zie ze genoeg op ebay maar worden niet verzonden naar europa.

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
menno3x8g
Berichten: 2064
Lid geworden op: 07 mar 2012, 21:21
Locatie: Groningen Ommeland

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door menno3x8g » 28 dec 2018, 18:46

Bij electronica-winkeltjes heb ik ze gekocht (bv www.okaphone.nl).
Het effect was echter dat er wel heeel weinig licht nog doorkwam.
Galant bijv.naamw. Uitspraak: [xaˈlɑnt] (van mannen) erg vriendelijk en beleefd tegen vrouwen. Voorbeeld: `Hij kuste haar galant de hand.` (http://www.woorden.org/woord/galant)

Gebruikersavatar
Yeti
Berichten: 183
Lid geworden op: 24 nov 2012, 12:48

Re: Vermogen T1 en T3 lampjes

Bericht door Yeti » 10 jan 2019, 14:52

Via speuren op internet eindelijk een product nummer gevonden voor de correcte blauwe caps. Echter een internet zoekopdracht levert alleen russische sites op.

Heeft iemand een idee waar ik binnen europa, of als de verzendkosten binnen de perken blijft, wereldwijd je Koito producten kan bestellen?

Koito nummer lampcovers 3mm blauw P7350B (zakje 50 stuks)

Plaats reactie

Terug naar “(8G) Techniek: elektronica”